Top 40 legnépszerűbb link > Magyarország - wyw.hu

Szponzorált linkek
Bakony
http://hu.wikipedia.org/wiki/Bakony

A Bakony (Bakonyerdő) mintegy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű karsztos röghegység, a Dunántúli-középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja.

Bakony
Mátra
http://www.matrahegy.hu/

Ezen a honlapon sok hasznos és érdekes információt szeretnénk e hegységről a látogató elé tárni

Mátra
15 napos időjárás-előrejelzés
http://www.koponyeg.hu/

Regionális előrejelzések 15 napra, klímaadatbázis, aktuális időjárás.

15 napos időjárás-előrejelzés
Mecsek
http://fauna-mecsek.shp.hu/hpc/web.php?a=fauna-mecsek

A Mecsek hegység és a Baranyai-Hegyhát morfogenetikailag igen jellegzetes kistáj-csoportja a Dunántúli-dombságnak.

Mecsek
A Bükk-hegység
http://www.mlbe.hu/evkonyv/bukkfejl.htm

A Bükk-hegység - jóllehet legmagasabb csúcsa nem éri el az 1000 métert - Magyarország legnagyobb átlagmagasságú hegysége. Nagy részét tengeri üledékes eredetű kőzetek építik fel (mészkő, agyagpala, homokkő). Ezek a legidősebb kőzetei a paleozoikum végén, a karbon és a perm folyamán ülepedtek sekélytengeri környezetben, melyek a hegység ÉNy-i peremén találhatók meg (szilvásváradi agyagpala, szentléleki homokkő, nagyvisnyói mészkő).

A Bükk-hegység
Pilis (hegység)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Pilis_hegység

A Pilis vagy Pilis hegység (gyakran hibásan: Pilis-hegység) röghegység a Duna jobb partján, Budapest és Esztergom között. A Dunántúli-középhegység legkeletibb tagja. Nem magas, de természeti szépségei miatt sokan felkeresik.

Pilis (hegység)
Zemplén–hegység
http://zempleniszallas.uw.hu/zempleni_latvanyossagok.html

A vulkánikus eredetű Zemplén–hegység könnyű sétákra és nehezebb túrákra egyaránt kedvező terep. A rétekkel, patakokkal szabdalt, növény- és állatritkaságokban gazdag erdőség télen-nyáron rendkívül jó kirándulóhely.

Zemplén–hegység
Budapest térkép, országos térkép
http://www.webmap.hu/otab/

Magyarország Térkép, térinformatika, graphIT Kft., Márta Gergely.

Budapest térkép, országos térkép
Útvonalterv
http://www.utvonalterv.hu/

Útvonalterv.hu - Magyarország térkép. Látnivalók, szállás, programok Magyarországon ...

Útvonalterv
Horvátország
http://hu.croatia.hr/Home/

A Horvát Idegenforgalmi Közösség hivatalos weblapja.

Horvátország
Szerbia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szerbia

A Balkán-félsziget középső és északi részén, illetve a Kárpát-medence déli részén található. Északról Magyarország, keletről Románia és Bulgária, délről Albánia vagy Koszovó, Macedónia, és Montenegró, nyugatról Bosznia és Hercegovina és Horvátország határolja.

Szerbia
Ukrajna
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ukrajna

Az ország legnagyobb részén a Kelet-Európai-síkság terül el, ezt délről a Kárpátok vonulatai övezi az Alföld peremvidékeivel. A Dnyeszter völgyétől északra továbbá hátsági területek (Podóliai-, Volhíniai- és Dnyeper-hátság) vannak. Donyecktől délre emelkedik az Azovi-hátság, amelytől délre egészen az Azovi-tengerig a Donyec-medence terül el.

Ukrajna
Tisza
http://www.terra.hu/cian/altalanos.shtml

Tisza. Nincs még egy folyó, mely hol méltóságteljes, lassú kanyargásával, hol zabolátlan rohanásával oly mélyen beásta volna magát a magyar ember szívébe. Azt mondják: "Ki a Tisza vizét issza, annak szíve vágyik vissza."

Tisza
Szlovénia
http://www.vilaglato.hu/Europa/szlovenia_home.html

Közép- Európában helyezkedik el, északról Ausztriával, keletről Magyarországgal, délről Horvátországgal, nyugatról Olaszországgal határos.

Szlovénia
Alpokalja
http://hu.wikipedia.org/wiki/Alpokalja

Az Alpokalja szűkebb értelemben Magyarország nyugati részén fekvő tájegység, tágabb értelemben a Magyarországon, Ausztriában és Szlovéniában húzódó középhegység, az Alpok keleti nyúlványa (németül Alpenostrand). Régi magyar elnevezése Dunántúli Alpok vagy Duna-Dráva közti Alpok, néha Osztrák-Stájer-határhegységek volt.

Alpokalja
Kőszegi hegység
http://www.kislexikon.hu/koszegi_hegyseg.html

A dunántuli Alpok egyik nagyobb csoportja, mely Vas vármegye ÉNy-i részében, Kőszegtől Ny-ra emelkedik. A hegység közvetlenül Kőszeg felett emelkedik s főgerince innen folyton emelkedve DNy-ra húzódik, majd Ény-ra kanyarodik s a Vágod melletti nyereg (502 méter) által a Borostyánkői hegységgel (l. o.) függ össze.

Kőszegi hegység
Budai hegység
http://www.kislexikon.hu/budai_hegyseg.html

A magyar középhegység duna-jobbparti részében, a Pilis-hegység egyik kisebb csoportja, mely Pest-Pilis-Solt-Kiskun vmegyében Budapest, Vörösvár, Zsámbék és Budaörs közt terül el. E hegycsoport É.-felé a Vörösvári völgy a Nagy-Kevély és a Pilis csoportjától, D-en a Budáról Bicskére vezető u. n. Mészáros ut völgyelése a török-bálinti domboktól választja el; K.-en a Duna képezi határát, Ny-on az a tág hullámos sikság, mely Pilis-Csaba, Jenő Páty és Biától Ny. felé a dorogi hegyekig, Zsámbékig és Bicskéig elterül.

Budai hegység
Szlovákia
http://eupedia.hu/index.php/Szlovákia

A szlávok keletről vándoroltak a mai Szlovákia területére az i.sz. 6. századtól.

Szlovákia
Folyók, tavak, hévizek
http://www.bebte.hu/geologiai_turak/folyok_tavak_hevizek.htm

Mifelénk a vízzel két gond lehet - tartja a népi bölcsesség. _ vagy az, hogy túl sok van belőle, vagy az, hogy túl kevés. Manapság hozzátehetünk egy harmadik gondot: vizeink fokozódó szennyezettségét is...

Folyók, tavak, hévizek
Duna
http://hu.wikipedia.org/wiki/Duna

A Duna a második leghosszabb folyam Európában (a Volga után). Németországban, a Fekete-erdőben ered, két kis patakocska, a Brigach és a Breg összefolyásával Donaueschingennél, és innen délkeleti irányba 2850 kilométert tesz meg a Fekete-tengerig. A magyarországi főágának hossza 417 km.

Duna
A Dunántúli-középhegység
http://www.bebte.hu/geologiai_turak/dunazug.htm

A Dunántúli-középhegység fontos éghajlatválasztó az óceánibb Kisalföld és a kontinentálisabb Alföld között. A környezete fölé magasodó középhegység szomszédságánál hűvösebb (évi középhőmérséklet 8-10 °C) és csapadékosabb (6-800 mm/év). A hegyvidék sok területén (a Bakony, a Vértes, a Gerecse jelentős részén) azonban a bővebb csapadék ellenére sem találunk sűrű vízhálózatot. Ennek oka a kőzettani felépítésben rejlik: a karsztos területeken felszín alatti vízhálózat alakult ki. A karsztvíz így rendkívül fontos szerepet játszik a terület vízellátásában. A karsztforrások mellé települtek sokfelé a falvak (pl. a Bakony nevünkben is "kutas" falvai: Iharkút, Lókút, Úrkút).

A Dunántúli-középhegység
Ausztria
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ausztria

Az Osztrák Köztársaság (vagy latin eredetű néven Ausztria, németül Österreich vagy Republik Österreich) Közép-Európában található demokratikus köztársaság. Északról Németország és Csehország, keletről Szlovákia és Magyarország, délről Szlovénia és Olaszország, nyugatról pedig Svájc és Liechtenstein határolja. Fővárosa Bécs.

Ausztria
Térkép és Útvonaltervező
http://mymap.hu/

Magyarország összes településének részletes térképe címkeresővel, útvonaltervezés, nevezetes pontok kijelzése.

Térkép és Útvonaltervező
Autótérkép (1998-99)
http://lazarus.elte.hu/moterkep/indul.htm

A településlista csak a mai Magyarország területén fekvő 3127 önálló települést tartalmazza (1998-as állapot).

Autótérkép (1998-99)
Bódva
http://hu.wikipedia.org/wiki/Bódva

A Bódva folyó Szlovákiában, a Gömör-Szepesi-érchegység déli lejtőjén ered, Hidvégardónál lépi át a magyar határt; Szendrő és Edelény érintésével Boldva község után ömlik a Sajóba. Hossza: 110 km, melyből a magyar szakasz 56,1 km. A meder átlagos esése: 83,8 cm/km, azaz a magyarországi folyók közül a legmeredekebb. Szélessége: 8-14 méter. A víz átlagos sebessége: 2-4 km/óra, mélysége: 0,5-1 méter. Árvízi vízhozama: 80,0 m³/sec.

Bódva
Répce
http://hu.wikipedia.org/wiki/Répce

A Répce és a Rábca ugyanazon folyó a Kisalföldön. ...

Répce
A magyar királyok
http://mek.niif.hu/00000/00056/html/240.htm

A magyar királyok. Árpád-házi királyok. Vegyesházi uralkodók ...

A magyar királyok
Románia térkép
http://romania.zoom-maps.com/

Románia nagyítható autótérképe távolságokkal, turista célpontokkal, domborzatárnyékolással.

Románia térkép
Balaton vízrajza
http://www.balatonihajok.hu/e_balaton.htm

A Balaton Közép- és Nyugat-Európa legnagyobb sekély tava, amely hazánk nyugati részén, a Dunántúli-középhegység DK-i lábánál található. Földtörténeti keletkezését tekintve viszonylag "fiatal képződménynek” számít, kora 18-22 ezer évre becsülhető.

Balaton vízrajza
Mondák és mesék
http://mek.oszk.hu/00900/00973/

Szépirodalom, népköltészet/Klasszikus magyar irodalom (magyar irodalom, mese, monda)

Mondák és mesék
Népszokás, néphit
http://www.elib.hu/02100/02152/html/07/index.html

A népi hiedelmek és szokások, valamint az ésszerű tapasztalatok, az évszázados népi bölcsesség felhalmozódása és együttes megjelenése jellemzi a népi gyógyítás hagyományait.

Népszokás, néphit
Körösök
http://hu.wikipedia.org/wiki/Körös

Az összefoglalóan Körösök néven ismert folyók teljes hossza 741,3 km, Romániában, Erdélyben erednek és egyesülésük után 200 kilométerrel Magyarország területén a Tiszába ürítik vizüket.

Körösök
Rákos-patak
http://www.emla.hu/rakos/

A Felsőrákosi-rétek Budapest X. kerületében helyezkednek el a Rákos-patak északi partján. Több szétszabdalt része van.

Rákos-patak
Az Árpád-házi királyok kora
http://cograf.hu/lexikon/oktatas/tortenelem07.html

Szent László, magyar király uralkodása. Elfoglalta Horvátországot. Szigorú törvényekben védte a magántulajdont, a vándormozgalmakat pedig korlátozta, az egyházat erősítette.

Az Árpád-házi királyok kora
honvedelem.hu - Katonahírek
http://www.honvedelem.hu/

A Honvédelmi Minisztérium magazinja. Hazai hírek, külföldi hírek, sport, ...

honvedelem.hu - Katonahírek
Ipoly
http://www.mohosz.hu/ipoly.html

Északról a Szlovák Köztársaság területéről a Korponai hegység, Délről a Cserhát, Nyugatról a Börzsöny határolja. Az Ipoly folyó magyarországi szakaszának hossza 143 km, mely Kalonda - Ipolytarnóc magasságában lép be hazánk területére.

Ipoly
néprajzi lexikon
http://mek.oszk.hu/02100/02115/

"A Magyar Néprajzi Lexikon a magyar népi kultúrával foglalkozik a magyar nyelvterület egészére kitekintve, a lexikonírás és szerkesztés sajátos módszerei szerint. A szerzők elsősorban arra törekedtek, hogy a meglevő eredményeket és ismereteket összefoglalják. A cikkek 1970–1975 között íródtak."

néprajzi lexikon
Mura
http://hu.wikipedia.org/wiki/Mura

A Mura (németül: Mur, vendül Müra) közép-európai folyó a Dráva leghosszabb mellékfolyója, amelyen négy ország (Ausztria, Szlovénia, Horvátország és Magyarország) osztozik.

Mura
Dömötör Tekla Magyar népszokások
http://mek.oszk.hu/04600/04691/

"Mi tehát a népszokás? Közösségi magatartásmód és cselekvésmód; olyan viselkedési mód, melynek a közösség tagjai alávetik magukat, mert megfelel az élő kulturális hagyománynak. Egyszerre illemtan, erkölcsi kódex, íratlan törvény, művészet, költészet, színjátszás, mítosz és mágia."

Dömötör Tekla Magyar népszokások
Rovásírás honlap
http://rovasirashonlap.tar.hu/

A Magyar Rovásírók Közössége (MRK) a honlapról letölthető 8-bites és Unicode kódolású Rovás Szabvány betűkészletet a magyar rovásírás alapszabványának tekinti.

Rovásírás honlap
Hirdetések
Oldal leírása
magyarorszag.wyw.hu: Magyarország katalógus. Magyar városok, látnivalók, falvak, települések, néprajz, népszokások, térkép, időjárás. Magyar nyelv, Magyarország megyéi, hegységek, megyeszékhelyek, közlekedés, Budapest.
Gyűjteményünkben 655 válogatott Magyarország témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez

Aktív linkek: 655 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 14984